Liefhebber van films? Gek op TV kijken.? Het liefste hele weekenden bingewacthen? Netflix, Amazon prime? Heb je nog ruimte over, een lege kelder? Je tuinhuis veranderen in een privé bioscoop? Nieuwbouwplannen en altijd al de droom gehad om je eigen thuisbioscoop te hebben. Dat kan!

Van tevoren goede plannen maken geeft inzicht in wat de mogelijkheden zijn.

Beleef het optimaal. Met het juiste beeld & geluid, de lekkerste bioscoopstoelen, banken of fauteuils. Mooie stoffering, ruimte en aandacht voor akoestiek, prettige verlichting. Goede plattegronden met de juiste layout van je geluid. De juiste zit positie hoogte en afstand tot je scherm en geluid.

Plattegronden & renderingen

Wil je weten hoe het in je nieuwe thuisbioscoop er uit kan komen te zien, of om een idee te krijgen van hoe het er uit komt te zien, waar je je speakers moet plaatsten en hoe je ze weg werkt. Dat kan!

Ik heb diverse thuisbioscopen ontworpen. Hieronder een voorbeeld.

Keuze schermafmeting.

De meest besproken keuze in een thuisbioscoop is “welk schermformaat?”. 2.35:1 of 16:9 of 4:3. ? (dit noemt men aspect ratio) Wat gaan we qua ontwerp doen? De vraag zou niet moeten zijn wat staat het mooist in de ruimte, maar wat kijk je het meest? Kijk je veel Series of TV dan kies je voor 16:9 maar kijk je veel films, dan zou je beter voor 2.35: 1 kunnen kiezen.

layout geluid.

1.1.1 uitleg opbouw cijfers. Het eerste cijfer voor de punt staat voor de luidsprekers op oor hoogte waaronder ook de centerspeaker en die is altijd gepositioneerd onder maar bij voorkeur achter het scherm, de resterende speakers zijn op oorhoogte rondom de ruimte verdeeld. Het 2e cijfer (tussen de punten) staat voor het aantal subwoofers (lage tonen). Het laatste cijfer achter de punt staat voor het aantal speakers die vanuit het plafond naar beneden stralen.

Dolby heeft een mooie pagina waar diverse layouts uitgelegd worden.

De “basis”/ klassieke surround audio opstelling is de 5.1 kanaals opstelling > waarin het eerste cijfer de 5 staat voor het aantal surround luidsprekers: center (spraak, het midden onder of achter het scherm), links voor, rechts voor, links achter en rechts achter. Het cijfer achter de punt staat voor de het aantal subwoofers. Bij de 7.1 opstelling komen er 2 luidsprekers bij. Die komen tussen de voor en achter luidsprekers. Je krijgt dan de centerspeaker in het midden voor, onder of achter het scherm, links voor, links midden links achter, rechts voor, rechts midden, rechtsachter en de (.1) subwoofer. bij 9.1, komt er dus nog 2 luidsprekers bij, tussen de voor en achter luidsprekers.

5.1 Dolby klassieke basis surround opstelling ©https://www.dolby.com/

Wil je meer weten m.b.t. Auro 3D, DTS:X en/ of Dolby Atmos layout mogelijkheden in je thuisbioscoop.

11.1.8 (2 stuks achter boven luidsprekers zijn niet zichtbaar) ©https://www.dolby.com/